Skladovanie ovocia
Skladovanie ovocia na Slovensku
Naši pestovateľia disponujú celkovou kapacitou skladov pre uskladnenie ovocia 14810 ton. Z toho je 10740 ton tzv. ULO skladov. Viac ako polovica z tejto kapoacity je Dunajskej Lužnej.
Uskladnenie ovocia od jesene až do novej úrody
Na to, aby nám ovocie vydržalo čerstvé až do ďalšej sezóny, musíme spomaliť jeho metabolizmus. Je viacero spôsobov, ako sa to dá urobiť. Niektoré parametre, ako napríklad teplotu vieme zabezpečiť aj v domácich podmienkach, tak že ovocie odložíme do chladničky, alebo do pivnice. Tu sa ale väčšinou naše možnosti končia. Na to aby sme vedeli uskladniť ovocie až do ďalšej sezóny sú potrebné sofistikované technologie. V našich skladoch máme okrem chladenia aj takzvanú riadenú atmosféru, pomocou ktorej vieme udržiavať v plynotesných komorách ULO (ultra low oxigen) podmienky. Na optimálne dlhodobé skladovanie jabĺčok potrebujeme zmeniť pomer plynov vo vzduchu a tým spomaliť ich metabolizmus. Pri dýchaní nám jabĺčka spotrebúvajú O2 a produkujú CO2. Na zachovanie správneho pomeru týchto plynov používame riadenú atmosféru. Na začiatku po naskladnení uzavrieme komoru plynotesnými dverami a dusíkovým generátorom znížime O2 z 21% na 1-2%. Pri ďalšom dýchaní nám jabĺčka vydýchavajú O2 a produkujú CO2. Na odstránenie CO2 používame uhlíkové filtre. O2 zvýšime tak, že dopustíme do komory vzduch.
Pred uzatvorením komory povyberáme vzorky jabĺk a uložíme ich za okno. To nám umožní kontrolovať jablká kým je komora zaplynovaná. Po naskladnení komory Jablkami, zavrieme dvere na komore a zaistíme ich, aby nedochádzalo k výmene plynov.
Dusíkový generátor nám slúži na oddelenie N2 od ostatných plynov. S čistým dusíkom potom vytlačíme prebytočný kyslík z komory. Po dosiahnutí požadovanej hodnoty, generátor vypneme.
Zo zatvorených komôr sa nepretržite odoberajú vzorky plynu, podľa ktorých vieme určiť percentuálne zastúpenie N2, O2a CO2. Aby sme nič nenechali na náhodu chodíme pravidelne merať plyny s ručným analyzátorom.
Keď analyzátor O2 a CO2 zistí, že stúpol CO2 tak spustí filtrovanie plynu cez uhlíkový filter. Ak jablká vydýchajú kyslík, stroj otvorí klapku a pustí do komory vzduch, čím sa zvýši koncentrácia O2.
Aby moho jeden uhlíkový filter filtrovať viacero komor, a zároveň, aby sa ale nemiešali pylny v jednotlivých komorách medzi sebou, potrubný rozvádzač pripojí k filtračnej jednotke vždi iba jednu komoru.
Teplo ktoré vyprodukujú jablká v komorách potrebujeme odobrať. Výmenník tepla v komore s fukárom chladia jablká a odoberajú teplo z komory.
Na odobranie takého veľkého množstva tepla je treba výkonné kompresory.